News > CMRB

Meritxell Rovira-Clusellas, premi a la Investigació L'Oréal-Unesco "For Women in Science"

Meritxell Rovira-Clusellas, premi a la Investigació L'Oréal-Unesco
Meritxell Rovira-Clusellas, premi a la Investigació L'Oréal-Unesco

La investigadora del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR[B]) Meritxell Rovira Clusellas ha estat guardonada amb un dels cinc Premis a la Investigació L'Oréal-UNESCO "For Women in Science" a la Convocatòria 2018-19. El premi, dotat amb 15.000 €, servirà per donar suport i promoure durant l'any 2019 el projecte desenvolupat per la Dra. Rovira al CMR[B], centrat en el disseny d'un model de regeneració de cèl·lules beta per al tractament de la Diabetis tipus I.

Meritxell Rovira és llicenciada en biologia (2001) per la Universitat de Barcelona i doctora en Ciències de la Salut i de la Vida (2007) per la Universitat Pompeu Fabra. Durant el seu doctorat va treballar en la diferenciació de cèl·lules mare embrionàries de ratolí a cèl·lules acinars pancreàtiques. Després d'una estada postdoctoral als Estats Units i formar part dels laboratoris d'investigació de Jorge Ferrer a l’IDIBAPS) i Núria López-Bigas a l’IRB es va incorporar al CMR[B] el 2017 gràcies a una beca del Ministeri per a Joves Investigadors.

La Diabetis tipus I és una malaltia autoimmune que causa la destrucció de les cèl·lules beta pancreàtiques, les cèl·lules productores d'insulina. Així doncs, per curar la Diabetis tipus I cal restablir la massa de cèl·lules beta, i una opció potencial seria regenerar-les a partir de cèl·lules progenitores, però l'existència d'aquests progenitors és encara un tema controvertit. "Les nostres dades suggereixen que les cèl·lules ductals pancreàtiques adultes es podrien explotar per crear un pool de progenitors de cèl·lules beta, per la qual cosa farem servir el coneixement derivat d'aquests estudis per convertir cèl·lules ductals humanes a cèl·lules beta en models de xenotransplant o organoides i cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSC) in vitro", explica la investigadora del CMR[B]. Aquestes aproximacions tenen el potencial de donar lloc a un model de regeneració que permeti tractar aquest tipus de diabetes, una malaltia molt comuna que afecta 415 milions de persones al món i que es preveu que creixi exponencialment en els propers decennis.

El jurat encarregat de seleccionar les premiades, que han rebut el guardó en una cerimònia el 28 de novembre, està compost en aquesta edició per María Blasco Marhuenda, (CNIO); María Vallet-Regí (Universitat Complutense de Madrid); Francisco Sánchez Madrid (IIS Princesa); i Bernat Soria (CABIMER). La seva elecció es basa en l'experiència i trajectòria professional de les candidates, així com en l'originalitat i qualitat del projecte de recerca, amb èmfasi en la seva contribució a la societat.
© Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona 2009-2019 - Nota legal - Política de cookies - Crèdits - Accessibilitat